Om klubben

SBKs Stockholmsavdelning är en av Svenska Brukshundklubbens nästan 300 lokalavdelningar. Svenska Brukshundklubben (SBK) är en så kallad specialklubb inom Svenska Kennelklubben. Inom Svenska Kennelklubben (SKK) ansvarar SBK för de så kallade bruksraserna och deras avelsutvärderande verksamhet, bruksprov, mentalbeskrivning, mentaltest och utställningar för brukshundar. Bruksproven kan sägas vara SBKs traditionella hjärta och fokus. Men inom SBK arrangeras också många valp- och allmänlydnadskurser för alla hundägare och alla hundar. SBK är numera huvudman (ansvarig för regelverk, auktorisationer och administration av verksamheten mm) för de allmänna hundsporterna agility, lydnad och rallylydnad. Av SBK grenar är agility idag den klart största.

SBKs Stockholmsavdelning bildades 1944 och är därmed en av SBKs äldsta. Idag har vi cirka 200 medlemmar. Klubbområdet och klubbstugan finns på Kymlinge gård, på Järvafältet men nära Kista centrum. Vår hyresvärd är Sundbybergs Stad. Klubbens verksamhet utgår från medlemmarnas intressen och behov samt de materiella och ekonomiska förhållanden som råder och de vi tillsammans skapar. Agility är sedan ett antal år den gren flest medlemmar tränar och tävlar i. Klubben arrangerar varje år tävlingar i agility, lydnad och bruks. Vi ordnar valp- och unghundskurser, allmänlydnadskurser och kurser i agility, lydnad med mera.

På Kymlinge gård finns också Stockholms Hundungdom som är en lokalklubb inom Sveriges Hundungdom som i sin tur är SKKs ungdomsorganisation för hundaktiva från 7 till 25 år.